Elämme Ajassa -palkinto


Elämme ajassa -palkinto Lohjan Laavujen kierrokselle

 

Suomen Liikunnan Ammattilaiset SLA ry jakaa Elämme Ajassa -palkinnon vuosittain liikunnan eteen tehdystä työstä. Tänä vuonna tunnustus menee Lohjan luontoliikuntatapahtumalle Laavujen kierrokselle.

 

Jo 13 vuoden ajan Lohja on esitellyt Laavujen kierroksella lähialueensa laavukohteita perheille ja kannustanut kuntalaisia liikkumaan luonnossa. Tapahtuman tavoitteena on esitellä ulkoilureittejä ja tutustuttaa osallistujia paikallisiin nähtävyyksiin. Laavuille voi kävellä, ajaa maastopyörällä tai vaikkapa soutaa kirkkoveneellä.

 

Syksyisin järjestettävä Laavujen kierros koostuu neljästä eri osatapahtumasta, joista kerätään leimoja laavupasseihin. Laavupassinsa palauttaneiden kesken arvotaan palkintoja. Laavuilla on tarjolla makkaraa ja mehua sekä lapsille uimalippuja.

 

Lohjan liikuntakeskus Oy tuottaa liikuntapalvelut Lohjalla. Se vastaa tapahtuman toteutuksesta ja organisoinnista, varsinaisesta toiminnasta huolehtivat paikalliset järjestöt.  Tapahtumaan osallistuu vuosittain noin 2000-5500 henkilöä. Mukana on ollut yhteensä yli 40 järjestöä, jotka ovat liikuttaneet yli 60 000 lohjalaista ja ympäristökuntien asukasta.

 Lohjan Liikuntakeskus Oy:n toimitusjohtaja Jukka Vienonen iloitsee palkinnosta.

- Aikanaan kun muutimme perheeni kanssa Itävallasta takaisin Suomeen, jäin kaipaamaan itävaltalaisia sunnuntaipäiviä. Perheet liikkuivat iloisina yhdessä vuorilla ja pysähtyivät välillä vuoristomajoille tapaamaan muita ihmisiä sekä syömään ja juomaan. Ajattelin, että jotenkin tätä voisi kokeilla Lohjallakin. Silloin syntyi idea Laavujen kierroksesta. Ihmiset ottivat tämän loistavasti vastaan ja jo ensimmäisessä tapahtumassa oli yli 1000 osallistujaa. Tapahtuman järjestämisen ovat mahdollistaneet lukuisat lohjalaiset järjestöt, jotka ovat olleet mukana suurella sydämellä ja talkoohengellä. Tapahtuma onkin lohjalaisten liikuttamisen lisäksi lisännyt yhteisöllisyyttä ja tämä palkinto kuuluu jokaiselle järjestelyissä mukana olleelle ihmiselle, kiittelee Vienonen.

SLA:n Elämme ajassa -palkinto myönnetään kunnalle, järjestölle tai tapahtumalle, joka on omalla toiminnallaan edistänyt myönteisesti liikuntaa paikkakunnallaan joko näkyvyydellään, toiminnan laajuudellaan, yhteiskunnallisella merkityksellään tai inspiroivalla otteellaan.

 


Aikaisemmin palkitut:

2014Tamperen Liikuntapalvelut, Joutsan Liikuntapalvelut, Savitaipaleen Liikutapalvelut
2015Mänttä-Vilppulan Liikutapalvelut ja Vantaan Liikuntapalvelut
2016Asikkalan kunta/Liikuntapalvelut
2017Imatran kaupunki/Liikuntapalvelut
2018Ranuan kunta/Anitta Jaakola
2019Pieksämäen kaupunki/Liikuntapalvelut
2020Orimattilan Liikuntapalvelut
2021Lahti Euroopan ympäristöpääkaupunki
2022Lohjan Liikuntapalvelut, Laavujen kierros


YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.


Lahti palkittiin liikunnan ja urheilun ympäristöteoistaan

Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry palkitsi Lahden kaupungin Elämme Ajassa -palkinnolla. Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 Lahti on onnistunut innostamaan liikunta- ja urheiluväen edistyksellisellä ja poikkeuksellisella tavalla mukaan vihreiden arvojen toteuttamiseen.

Ympäristöpääkaupungissa innostus ja suunnitelmat ovat muuttuneet käytännön teoiksi. Talviurheilukaupungin uudistetun lumetusjärjestelmän kaikki tarvittava vesi pumpataan nyt Vesijärvestä vesijohtoveden sijaan. Lahden Urheilukeskuksen sähkö tuotetaan aurinkopaneeleilla. Urheilutapahtumien, kuten Salpausselän kisojen ja juniorijalkapalloturnaus Lahti Soccerin, ympäristöhankkeet ovat alansa edelläkävijöitä.

Lahden Pelicansin tavoitteena on olla maailman ensimmäinen hiilineutraali jääkiekkojoukkue. Kaupungissa liikuntatiloja rakennetaan energiatehokkuutta korostamalla, ja muun muassa kaupungin jalkapallostadionhanke tavoittelee hiilineutraalisuutta. Jalkapallotekonurmien kunnossapidossa kumirouhetta kerätään rouhesieppareilla, jotta rouhe ei valu hulevesiviemäreihin ja kulkeudu sitä kautta luontoon. 

Urheilukaupunki Lahdessa kehitetään myös luontoliikuntaolosuhteita sekä edistetään aktiivista liikkumista kaupunkiympäristössä.

Lahden liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki on ylpeä sportin ekoteoista. Hän kiittelee sujuvaa yhteistyötä ympäristökaupunkiorganisaation kanssa.

- Olemme vieneet osaamistamme yhdessä aina Kiinan Pekingiin asti, Lanki kertoo.

Ympäristökaupunkihankkeen ohjelmajohtaja Saara Vauramo iloitsee liikuntatoimen innostuksesta ympäristöyhteistyöhön. Konkreettisia asioita tapahtuu koko ajan.

- Lahden kaupunki on tehnyt sopimuksen, jolla kaupunkilaisten käyttöön saadaan kaupunkipyöriä testattavaksi jo tulevan kesän aikana. Kaupungissa on lisäksi toteutettu Kaupunkisuksi-kokeilu, joka päättyi äskettäin hyvin tuloksin. Tämä kestävän kaupunkiliikkumisen tempaus sai runsaasti positiivista huomiota kotimaassa ja ulkomailla. Hauskaan ideaan paketoitiin globaalisti koskettava viesti ilmastonmuutoksesta, kertoo Saara Vauramo

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen on tyytyväinen liikunnallisesti vihreään Lahteen.
- Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki ja tunnettu urheilukaupunki. Kun nämä kaksi kaupungin piirrettä lyövät kättä, innostus ja ratkaisut syntyvät kuin luontaisesti. Toivomme, että voimme esimerkillämme kannustaa liikunta- ja urheiluväkeä kautta Suomen mukaan ratkomaan yhteisiä globaaleja ongelmiamme. Tämä on yhteinen matsi, Timonen toteaa. 

Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina. Kaupunki tähtää hiilineutraaliksi vuonna 2025. Ympäristöpääkaupunkina Lahti nostaa esiin parhaat eurooppalaiset ympäristöratkaisut, tukee Suomen ilmastotavoitteita, käynnistää kunnianhimoisia yhteistyöhankkeita sekä varmistaa kaupunkilaisille sujuvan arjen. 

Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry on liikunta-alan valtakunnallinen järjestö, jonka jäsenet toimivat muun muassa kuntien ja kaupunkien liikuntatoimenjohtajina, liikunnanohjaajina ja liikuntapaikkojenhoitajina. Elämme Ajassa -palkinto jaetaan liikunnan myönteisestä edistämisestä. Tavoitteena on nostaa esiin innovatiivisia, tuloksellisia ja toimivia tekoja. Palkintoa on jaettu vuodesta 2014 lähtien.

Lisätietoja:

Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry, pääsihteeri Johanna Manninen, johanna.manninen@sla-ry.fi, puh. 040 556 7040

Lahden kaupunki, liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki, tommi.lanki@lahti.fi, puh. 050 559 4145

www.sla-ry.fi

www.greenlahti.fi

www.lahti.fi